SunUran valmennuspalvelut auttavat kuntia ja julkisia organisaatioita edistämään pitkäaikaistyöttömien työllistymistä välityömarkkinoille ja siitä eteenpäin avoimelle sektorille. Välityömarkkinoilla tarkoitetaan muun muassa palkkatuettua työtä, kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeiluita tai ammatillista kuntoutusta, joiden tarkoituksena on tukea haastavassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä.
Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä ovat muun muassa nuoret, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset ja yli 60 vuotta täyttäneet. Heikko työmarkkina-asema voi johtua myös henkilön vanhentuneesta ammatillisesta osaamisesta, rakenteellisista työmarkkinamuutoksista tai asuinpaikan sijaintiin liittyvistä haasteista.
Välityömarkkinoilla on tärkeä rooli muun muassa syrjäytymisen ehkäisyssä. Välityömarkkinapalvelut myös ylläpitävät ja parantavat vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työkykyä. Tarkoituksena on tarjota työelämäosallisuutta ja avoimelle sektorille tapahtuvia siirtymiä tukevia palveluita sekä palkkatuettuja työpaikkoja.
Välityömarkkinat ovat kehittyneet, mutta uusia malleja tarvitaan
Välityömarkkinat kehitettiin 90-luvulla purkamaan pitkäaikaistyöttömyyttä. Heikossa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten työllistämisen parissa jo kymmenen vuotta työskennellyt SunUran toimitusjohtaja Kimmo Laitinen on nähnyt välityömarkkinoiden kehittymisen:
”Välityömarkkinatoiminta on kehittynyt vauhdilla viime vuosina. Kenttä on nykyaikaistunut ja hyviä toimijoita sekä laadukasta palvelua on tarjolla paljon.”
Kehitettävää Laitisen mielestä kuitenkin on:
”Välityömarkkinat kaipaisivat uudenlaisia työllistämisen malleja, jotka eivät olisi niin riippuvaisia julkisista tuista. Nykyinen järjestelmä on yhteiskunnalle kallis. Uskon, että toimintaa olisi mahdollista kehittää markkinalähtöisemmin, siten että sekä työnhakija että työnantaja hyötyisivät.”
”Esimerkiksi palkkatuki on työnantajalle tärkeä kompensaatio ja työnhakijan työllistymistä edistävä asia, mutta oman kokemukseni mukaan työnantajalle rahallista tukea olennaisempaa on, löytyykö työtehtävään sopiva tekijä. Keskiössä ei ole tuki, vaan ihminen ja tarvittava osaaminen”, Laitinen kommentoi.
SunUran tuntee välityömarkkinan
SunUran työhönvalmennuksissa on vuosittain yli 1000 asiakasta ja valmennuspalveluiden työllistymisaste on noin 45 %. Valmennuksissa autetaan kuntia ja julkisia organisaatioita edistämään pitkäaikaistyöttömien työllistämistä ja löytämään työnhakijoille polkuja työmarkkinoille muun muassa palkkatukea hyödyntäen.
”Asiantuntijamme ovat erikoistuneet välityömarkkinoihin. Me tunnemme kentän; henkilöstöltämme löytyy työkokemusta muun muassa TE-palveluista ja kuntien työllisyystoimesta, sekä säätiöistä ja yhdistyksistä. SunUran valttikortti on myös vahva rajapinta yrityksiin ja yritysmäinen, ketterä toimintakulttuuri”, Laitinen kertoo.
”SunUra toimii itsekin osittain välityömarkkinassa, joten kokemusta löytyy myös sitä kautta. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja toimimme sosiaalisen yrityksen kaltaisesti. Noin kolmasosa SunUran työllistämistä henkilöistä on palkkatuen piirissä. Yrityksemme tekemä voitto ohjautuu Mielen ry:lle, mikä on yksi yhteiskunnallisen yrityksen kriteereistä”, Laitinen kiteyttää.
Lue myös:
Palkkatuki auttaa sopivan työnantajan ja työntekijän kohtaamisessa
Kasvu Open: Vuoden 2022 vastuullisuusteko -tunnustus SunUra Oy:lle