Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus selvitti tulos- ja vaikuttavuusperusteisten hankintojen nykytilaa työllisyyspalvelujen kentällä. Tutkimus tehtiin haastatteluilla, joihin SunUra osallistui.
Tulosperusteisten työllisyyttä tukevien palvelujen hankinta on lisääntymässä. Yleisimmin tulosperusteita käytetään kuntouttavan työtoiminnan ja työhön valmentavien palvelujen hankinnassa. Kaikkien haastateltujen toimijoiden sopimuksiin sisältyi rahoitusosa ohjaustyöhön, eikä pelkästään tulokseen perustuvaa sopimusta ollut yhdelläkään.
Lähes aina työllistyminen ja ammattitutkintoon johtavien opintojen aloittaminen katsotaan tulokseksi, mutta tulosten tarkemmat kriteerit ja muut tuloksiksi laskettavat etenemiset vaihtelevat. Tulospalkkio maksetaan asiakaskohtaisena kertakorvauksena tavoitteen täyttyessä ja palvelun päättyessä. Palkkiot vaihtelevat huomattavasti sadoista euroista yli 2000 euroon.
Tulosperusteisia hankintoja tehdessä tulee asiakastarpeet ymmärtää ja huomioida tuloksia asetettaessa. Erityisesti kuntouttavassa työtoiminnassa kaivataan työllistymistä laajempaa käsitystä tuloksellisuudesta. Asiakastarve on huomioitava myös palvelun kestossa ja valmennuksen määrässä.
Huolellinen markkinavuoropuhelu ja pohjatyö ovat keskeistä asiakastarpeiden ja palvelun tulostavoitteiden määrittämisessä. Innovatiiviset hankintamallit, joissa palveluhankintaa kehitetään yhteistyössä palveluntuottajan ja tilaajan välillä ovat keino saavuttaa tuloksekkaita ja asiakaskohderyhmää palvelevia hankintoja.
Perustava vaikutus tuloksellisuusteen on asiakkaan valmennukseen käytettävissä olevalla ajalla. Jatkossa on punnittava, hankitaanko halvemmalla massapalvelua vai kohdistetaanko resursseja vahvemmin palveluihin, joissa yksilöllinen palvelu, työnantajayhteistyö ja työssä pysymisen tuki ovat keskeistä.
Asiakkaiden toimintakyvyn muutosten arvioimiseen tarvitaan valtakunnallinen mittari. Jo olemassa olevia työ- ja toimintakyvyn mittareita on tärkeää hyödyntää. Erityisesti kuntouttavissa palveluissa on ihmisiä, joiden kohdalla tulosta ei saavuteta todennäköisesti pitkänkään palvelujakson seurauksena. Tämä kohderyhmä tulee tunnistaa ja tunnustaa. Tämä koskettaa myös sosiaaliturvajärjestelmän uudistamista.