Työllistämispalveluihin erikoistunut asiantuntijayritys SunUra Oy on valittu ensimmäiseksi Työ-SIB palveluntuottajaksi Lahdessa ja Hollolassa.
SIB (Social Impact Bond) tarkoittaa tulosperusteisesti rahoitettua vaikuttavuusinvestointihanketta, jossa palveluntuottajilta ostetaan suoritteiden sijasta tuloksia. Työ-SIB hankkeen tilaaja on Työ- ja elinkeinoministeriö ja sen rahoituksesta ja hallinnosta vastaa sijoittajilta rahastoa kerännyt FIM. Nelivuotisen hankkeen päätavoite on auttaa 1800 vaikeassa työmarkkina-asemassa olevaa työnhakijaa työllistymään.
Työ-SIBin tulosperusteinen ohjelma antaa palveluntuottajalle vapaat kädet kehittää toimintaansa niin, että asiakkaat työllistyvät, koska toimintatapaa ei ole saneltu etukäteen. Lähtökohtana toimii yksilöllinen ja joustava, asiakkaan tarpeisiin räätälöity palvelu.
SunUra on valmis palvelemaan kaikkia Hämeen TE-toimiston palveluun ohjaamia asiakkaita. Hämeen TE-toimisto järjesti 5.3. palvelusta ensimmäisen infotilaisuuden, minkä jälkeen palvelu on käynnistynyt SunUrassa.
TE-toimiston infotilaisuuteen osallistujat valikoituvat satunnaisotannalla kriteerit täyttävistä TE-palveluiden asiakkaista. Palvelusta kiinnostuneet antavat yhteystietonsa välitettäväksi palveluntuottajalle ja SunUra ottaa heihin yhteyttä. Alkuhaastattelun jälkeen asiakas päättää osallistumisestaan vapaaehtoiseen palveluun. Koronakriisin aikana kohderyhmään valitut TE-toimiston asiakkaat saavat tiedotteen palvelusta sähköpostitse ja SunUra tarjoaa heille palvelua etäyhteyksien avulla tai puhelimitse.
Palvelussa jokaiselle asiakkaalle nimetään oma työhönvalmentaja ja tarpeen mukaan tarjolla on muita tukipalveluita ja muokattavia sisältöjä, joita voivat olla esimerkiksi alkukartoitusjakso, henkilökohtainen valmennus, ryhmätapaamiset, työnhakuun keskittyvät työpajat, nykyaikaisten työnhaun välineiden opettelu, avustaminen yksilöityjen työnhaun asiakirjojen teossa, osaamisen kehittäminen, erilaiset lyhytkurssit, mahdollisuus päästä työhaastatteluun nopeasti SunUran kontaktien kautta, työkokeilu, palkkatukityö tai oppisopimus.
- Joillekin asiakkaille palvelu voi olla käytännössä sitä, että me avataan ovea raolleen joistain työpaikoista, tiedustellaan ja kartoitetaan löytyykö piilotyöpaikkoja sellaisista yrityksistä mihin asiakas haluaisi töihin. Jonkun toisen lähtötilanne on se, ettei ole haettu töitä useampiin vuosiin eikä välttämättä ole työtaustaa pitkiin aikoihin, jolloin valmennus ja koulutus ovat työkaluja, joita käytetään työllistymisen saavuttamiseen. Lahdessa SunUran työhönvalmentajana toimiva Eemeli Salomäki kuvailee.
SunUrassa tulosvastuun alla valmentaminen on tuttua, esimerkkinä vuoden vaihteessa päättynyt ja myös osittain tulosperusteiseen rahoitukseen pohjautunut kasvupalvelupilotti Sujuvat palvelupolut -hanke, joka toteutettiin konsortiossa kahden muun palveluntuottajan kanssa. SunUran omistaa kasvu-, asumis- ja avopalveluita tuottava yleishyödyllinen yhdistys Mielen ry.
Lisätietoja:
Liiketoimintajohtaja, projektipäällikkö Kimmo Laitinen 044 974 3236 kimmo.laitinen@sunura.fi
Työhönvalmentaja Eemeli Salomäki 0400 278 306 eemeli.salomaki@sunura.fi