Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki. Työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada palkkatuen avulla taloudellista tukea palkkakustannuksiin. Millaisilla kriteereillä tuki myönnetään ja kuinka suuri on tuen määrä? Entä miksi palkkatuen avulla työllistäminen on mahdollisuus sekä työntekijälle että työnantajalle?
Palkkatuki on harkinnanvaraisesti myönnettävä tuki, jonka tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Palkkatukea voidaan myöntää, jos…
- työnhakijalla on puutteita ammatillisessa osaamisessa
- henkilön pysyvä tai pysyväisluonteinen vamma tai sairaus alentaa tämän tuottavuutta tuetussa työtehtävässä
- henkilö on 60 vuotta täyttänyt pitkäaikaistyötön.
Palkkatuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta lähtökohtana on aina tukea työttömän työnhakijan työllistymistä. Vuosittain palkkatuella työllistettynä olleiden määrä on vaihdellut noin 17 400–22 700 työllistetyn välillä vuosina 2015–2021.
Palkkatuki on mahdollisuus sekä työnantajalle että työntekijälle
Talouden laskusuhdanteesta huolimatta työvoimapula vaivaa yrityksiä usealla eri alalla. Kauppakamarien jäsenyrityksille tehdyn kyselyn mukaan noin 70 prosentilla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta.
Vaikka palkkatuen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta, on se mahdollisuus myös työnantajalle sopivan työvoiman löytämiseen. Palkkatuki maksetaan työnantajalle ja sillä kompensoidaan työntekijän alentunutta tuottavuutta. Tuki on myös korvausta siitä, että työnantaja käyttää tavanomaista enemmän aikaa työntekijän ohjaamiseen.
”Palkkatuki ei ole itseisarvo, vaan tärkeintä on aina löytää työtehtävään sopiva työntekijä. Kannustan kuitenkin työnantajia rohkeasti ja avarakatseisesti tutustumaan palkkatukityöllistämiseen. Se on hieno mahdollisuus löytää pitkäaikainen työntekijä, joka puolestaan pääsee näyttämään työtaitojaan ja kasvamaan työnkuvansa mukana”, kommentoi SunUran toimitusjohtaja Kimmo Laitinen.
Palkkatuen ABC: kenelle, mistä ja paljonko?
Läheskään kaikki työnantajat eivät ole tietoisia mahdollisuudesta saada palkkatukea uuden työntekijän rekrytointiin ja työllistämiseen. Palkkatukea voivat saada kaikki työnantajat lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia.
Tärkeää on, että työsuhde ei saa alkaa ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös. Palkkatuen myöntämiselle on edellytyksiä:
- Palkkatuki ei saa vääristä kilpailua.
- Työnantajan on sitouduttava maksamaan työntekijälle työehtosopimuksen mukainen palkka.
- Työnantajan on täytynyt hoitaa lakisääteiset velvoitteensa, jotta palkkatuki voidaan myöntää.
Työnantaja voi saada työttömän työnhakijan palkkaamisesta taloudellista tukea palkkatukena 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista. Yhdistykset, säätiöt ja rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat voivat saada joissain tapauksissa palkkatukea jopa 100 prosenttia palkkauskustannuksista.
Palkkatukea haetaan ennen työsuhteen alkamista työ- ja elinkeinotoimistosta, yrityksen ja työnantajan Oma asiointi -palvelun kautta tai verkosta tulostettavalla lomakkeella.
Palkkatukiuudistus tulossa keväällä 2023
Hallituksen valmisteleman palkkatukiuudistuksen oli määrä astua voimaan tammikuun 2023 alussa. Uudistuksen voimaantulo kuitenkin siirtyy aiemmin tiedotetusta.
Uudistuksen tavoitteena on edistää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä ja lisätä palkkatuen käyttöä erityisesti yrityksissä. Uudistuksen yhteyteen on esitetty myös uutta tukea 55 vuotta täyttäneiden työllistämisen. Palkkatuki myönnettäisiin uudistuksen myötä ilman tarkoituksenmukaisuusharkintaa, jos laissa säädetyt edellytykset täyttyvät.
Hallituksen tavoitteena on saattaa palkkatukiuudistus voimaan kevään 2023 aikana.
Myös SunUra työllistää palkkatuella
SunUran työhönvalmennuksissa olevista asiakkaista moni on palkkatuen piirissä. Valmennuksissa pyritään löytämään pitkäaikaistyöttömille polkuja avoimille työmarkkinoille muun muassa palkkatukea hyödyntäen.
Lue lisää SunUran valmennuspalveluista kunnille, julkishallinnollisille organisaatioille ja muille työllistämistoimijoille:
Tutustu SunUran valmennuspalveluihin >>
SunUra hyödyntää palkkatukea myös työntekijöiden työllistämiseen SunUran omaan toimintaan ja henkilöstövuokraukseen. Noin kolmasosa SunUran henkilöstöstä on palkkatuen piirissä.
Tutustu SunUran henkilöstöpalveluihin >>