Työvoimapula vaivaa usealla eri alalla. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta vuoden 2022 Ammattibarometristä käy ilmi, että suurimmasta työvoimapulasta kärsii sote-ala, mutta myös ravintola-alan ja rakennusalan ammatit ovat nousseet listan kärkisijoille. Lisäksi pulaa on muun muassa toimisto- ja laitossiivoojista.
Työvoimapulan taustalla on useita syitä, kuten työikäisen väestön ikääntyminen Suomessa ja se, että työnmurros on muokannut työvoiman tarvetta ja tiettyjen ammattiryhmien säilyminen on vaarassa. Keskuskauppakamarin tekemän tutkimuksen mukaan 70% työnantajista kärsii osaajapulasta. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 130 000 työsuhdetta on jäänyt syntymättä kohtaanto-ongelman tai työvoimapulan takia. Kohtaanto-ongelmaan vaikuttaa muun muassa: Työnhakijan koulutuksen puute, Työnantajan brändi tai kulttuuri, joka ei kelpaa työnhakijalle ja rekrytointi haasteet, jolloin työntekijä ja työnantaja eivät kohtaa toisiaan.
Varsinaisen työvoimapulan lisäksi monen alan riesana on ilmiö, jota kutsutaan kohtaanto-ongelmaksi. Kohtaanto-ongelma tarkoittaa tilannetta, jossa avoimet työpaikat ja työvoima eivät eri syistä kohtaa. Kyse ei ole siitä, etteikö työtä hakevia työntekijöitä tai vapaita työpaikkoja olisi, sopivia tekijöitä ei vain löydy avoinna oleviin työtehtäviin.
Kohtaanto-ongelman taustalla rakenteelliset syyt
Kohtaanto-ongelmassa haaste on usein osaamisen kohtaamisesta työmarkkinoilla. Avoimia työpaikkoja on, mutta työnhakijoiden osaaminen ei vastaa työnantajien tarpeisiin ja vaatimuksiin.
Kohtaanto-ongelman taustalla vaikuttavat myös monet rakenteelliset syyt. Aina kannustin työntekoon ei ole tarpeeksi suuri, mikä johtaa siihen, että sillä hetkellä työtä ei kannata taloudellisista syistä ottaa vastaa.
Yksi yksinkertainen selitys kohtaanto-ongelmalle on työpaikkojen ja -tekijöiden sijaitseminen eri alueilla. Avoimia työpaikkoja ei synny sinne, missä työttömyys on korkealla.
Kohtaanto-ongelma käytännössä
Rakenteellisten ja yhteiskunnallisten syiden lisäksi kohtaanto-ongelmalle on myös käytännönläheisempiä selityksiä. Moni työtön työnhakija esimerkiksi epäilee tai aliarvioi omaa osaamistaan, eikä näin ollen rohkaistu hakemaan avoinna olevia työpaikkoja.
Rekrytointi-ilmoituksessa listatut kriteerit, kuten sujuva englanninkielentaito tai odotus vaikkapa tietyn ohjelmiston käytöstä voivat estää hakemasta työpaikkaa, vaikka käytännössä englanti sujuisi ihan riittävällä tasolla ja osaamista löytyisi samankaltaisesta, lähes vastaavasta ohjelmistosta. Jopa yksi yksittäinen lause tai potentiaalisen työnantajan listaama vaatimus voi saada työnhakijan epäröimään.
Työnhakijoiden oman osaamisen aliarviointi ei ole ainoa haaste, vaan vaakakupin toisessa päässä painavat työnantajien vaatimukset, toiveet ja odotukset, jotka toisinaan jalkautuvat rekrytointi-ilmoituksissa jopa liian yksityiskohtaisiksi listoiksi ja luetteloiksi. Hakukriteereitä saa olla, mutta joskus hyvän työntekijän sijaan ilmoituksissa tunnutaan etsivän superihmistä.
Sunura auttaa työnhakijan ja avoimen työpaikan kohtaamisessa
SunUra on erikoistunut auttamaan kuntia, julkishallinnollisia organisaatioita, yrityksiä ja muita työllistämistoimijoita edistämään työnhakijoiden työllistymistä. Valmennuspalveluissamme rohkaisemme ja autamme työnhakijoita käytännönläheisellä tavalla muun muassa sanoittamaan omaa osaamista, tuottamaan työnhakuasiakirjoja ja löytämään työllistymismahdollisuuksia.
SunUran asiantuntijoilla on pitkä kokemus työllisyyttä edistävien projektien käynnistämisestä ja vetämisestä. Olemme olleet mukana monissa suurissa valmennuspalveluiden yhteisprojekteissa, joiden avulla tuhansia työnhakijoita on työllistetty tai saatu ohjattua jatkokoulutukseen.
Lue lisää SunUran valmennuspalveluista kunnille, julkishallinnollisille organisaatioille ja muille työllistämistoimijoille:
Tarjoamme myös joustavaa ja vastuullista henkilöstövuokrauspalvelua yrityksille sekä apua rekrytointiin koko Suomen alueella. Meille vastuullisuus tarkoittaa huolehtimista niin asiakkaista kuin omista työntekijöistämme. Asiakaslähtöinen rekrytointiprosessi ja SunUran motivoituneet asiantuntijat ovat avain siihen, että saamme juuri oikean työntekijän ja oikean työnantajan kohtaamaan.